Sunday, September 13, 2009

Hypothesis is Not Accepted..


Hypothesis- 1 Jam bole sampai Bangi dari Rawang..

Sebelum bergerak..
pagi-Di Ym
Aiman- "mana ada satu jam..biasanya 1jam 40 min"
Daus Kadok- "kalau KTM x sempat la"
Azaharul SKSB- "Kalau tak 'jam' bole la (kalau naik kereta)"
Abu- merepek..haha
..............................................................................................................................

Petang - masih lagi bertugas(+ragam budak2)

"Cikgu hari ni xyah belajar ye, penat laa..."
"Hmm, ok kita boleh rehat,hari ni saya ajar sikit je pastu bagi Homework, pastu rehatla, boleh?"
"BOOLEEHHH"
*haha, sebenarnya ayat je, yela silibus pun banyak x habis lagi..5 min lg nak abis masa baru dapat rehat, sian diorang

...........................................................................................................................

* Perjalanan kali ni memang mencabar dan menguji kesabaran
- Pukul 8.12pm baru sampai, terus solat (Alhamdulillah sempat solat..)
- Aiman jemput naik kereta Kelisa
-Sampai2 je makanan dah abis, orang lain "errkkk, alhamdulillah !!!"(adeh sedih)
-Jumpa Ammar, n schoolmate die yg tengah blaja kat Jordan ("oh, hang lagi? macam mana boleh sesat sini hah Hilmi (IntergomB)")
-Lapar la syeikh, makan dulu laa..(walaupun solat dah nak start, nanti kalau x khusyuk macam mana?...alasan)
..............................................................................................................................

Program pun Bermula...
Inilah sedikit sebanyak isi yang sempat saya salin dan ingat..
semoga semua mendapat manfaat
*PA system kurang memuaskan, jadi kurang sikit isi yang dapat disalin

Panel 1(seorang Pensyarah)
-Di Universiti, lebih dekat dengan student, dan jalan da3wah ada disitu
- Dimana-mana pun kita berada jalan da3wah tetap terbuka luas

Panel 2(Dr Azizi)
-career seorang Dr merupakan satu peluang da3wah dan mudah untuk berukhuwah
-Di mana-mana pun position anda dalam bidang kedoktoran, tetap peluang besar dalam idang da3wah ini
-Mesti menjadi seorang pencetak dan bukan hanya dicetak (mencetak manusia-seperti yang dikatakan Asy-syahid Imam Hassan al-banna)
-Jaga each area on this medicine field
-Semasa berkerja mesti berdisiplin
-Develop reputation dan menjadi orang yang diperlukan

Panel 3 (Gp)
-"Sebelum bercakap tentang kerjaya doktor, kita bercakap dulu tentang Medical Student"

MEDICAL STUDENT
-Mesti ada peribadi Da'ie sebelum bercakap tentang Da3wah
-Mesti berjaya menjadi seorang doktor(lulus dalam peperiksaan)
-Kehidupan kita seluruhnya adalah ibadah dan letakkan dakwah itu "first thing"
-Selepas da3wah barulah kerjaya, rumah tangga dan sebagainya
-Kursus dan program sepatutnya tidaklah menjadi penghalang dalam menuju cita2 kita dan mesti letak priority untuk join program

DOKTOR
Doktor mesti ada kefahaman yang jelas bahawa "mereka tidak boleh menyembuhkan kecuali dengan izin ALLAH s.w.t"

Panel 4
-Housemen sekarang 2 tahun, banyak cabaran
-Kita hendaklah "menjadi seorang permandu dan bukannya penumpang", yang membawa orang lain ke jalan ALLAH

Sesi Soal jawab
S1-Cabaran masa Housemenship mematikan tarbiyah?
J - Kerja 7hari seminggu(xde masa rehat@ cuti), cuti setiap 4bulan 10 hari sahaja (macam mana nak kawen kalau mcm ni? haha)
- Adalah training dan ujian "Da3wah dan tarbiyah ini adalah sesuatu yang kita mahukan, menguji komitmen kita dalam da3wah dan tarbiyah"
-Yang penting , JANGAN PONTENG!!!
-perlu ada jati diri

s2- Career yang paling sesuai untuk mentarbiyah?
J - Semua career ada masalah masing2,tak kiralah eng, lawyer mahupun doktor(kurang masa dengan keluarga)
-Career Dr memang sesuai dengan field tarbiyah ini
-Tingkatkan reputation anda !

s3- Sejauh manakah kelebihan specialist di luar negara?
J-Di UK @ ireland, ketika umur baru 28 tahun
-Boleh jimat masa sebanyak 4 tahun
-tp pengalaman kurang (pengalaman boleh dicari)

s4-Masalah confidential pesakit, cnth: zina, samada report @ diamkan diri?
J-ada community yg bincangkan
-Fiqh perubatan

s5-Kekuatan untuk kekal dalam perubatan?
J- Kebersamaan itu penting, datang usrah walaupun hanya tidur(terlalu penat)
-"Baik pergi dan tidur daripada x pergi"
-Kita x boleh lari dari diri kita sendiri
-Pergi dengan rasa rendah diri kepada ALLAH s.w.t
-Kita kene ada target Group kita
-Neurologist n psychiatry-treat pesakit mental(bukan target group, tp masing2 ada jln tersendiri)

*Actually ada bebarapa persoalan yang telah saya sediakan sebelum sampai lagi, namun disebabkan kalau tanya pasti akan terlepas KTM, saya membatalkan niat untuk bertanya doktor yg hebat2 didepan...

.................................................................................................................................

Sebaik sahaja program habis,
terus cuba untuk lari...
Cubaan gagal kerana dipanggi oleh ustaz Halim untuk bergambar sekali...

lepas habis bergambar,
terus mengajak Aiman ke Ktm..
Alhamdulillah, sempat dapat train last dari seremban ke Rawang
..............................................................................................................................
Kira2 pukul 1.00 pg baru sampai Rawang (bertolak pukul 11.30)
Jalan dah kosong, nak guling2 atas jalan pun boleh,
bahaya jugak kawasan ni malam2 sebenarnya,

*Jadi nak cerita kat sini sebenarnya..Rawang-Bangi 1jam 30min sekurang-kurangnya, mana ada satu jam...ingat ni pesanan...

sekian

4 comments:

hanif hafiz said...

ape yg ak merepek tu..
share la sket..

N u F a S said...

slm, anta pun pegi???? x nmpak pn aritu...=|

islahmujahidin said...

aiwah..
pegi je..
baru ingat nak ajak pg haritu...
tp ym x onl9..
mmg la x nampak , bkn ana yg jadi panel pun
haha:D

N u F a S said...

ler..
xpela..nk bwt mcm ne...
sbnarnye ana x nmpk sbb x pdg org lgsung...haha...
nasib ar x perasan...=P
insyaAllah nant anta jd panel suatu hari nant...=)