Friday, January 15, 2010

Microbiology Practical Exam

Bismillahirrahmanirrahim,
InsyaALLAH sahabat2 sekali lg
dengan izin daripada-NYA
sekali lg dapat saya infaqkan masa saya
untuk membantu diri saya sendiri sebenarnya
bg imtihan yg akan datang
SemOgA beRmAnfAAt
* Kalau ada salah terus bgtau,
jgn malu2 xkisah la sama ada melalui comment , shoutbox @ YM'
JZKK



Gram +ve Cocci (streptococci)
-ingat je strep= thread so macam benang-panjang2



Gram +ve lancelated diplocooci (pnemococci)
- Pnemococci ni hidup dalam keadaan couple(berdua-duaan)
-Dalam slide ni nampak mcm kehidupan mereka berterabur sikit
-nampak mcm staph* tp sebenarnya bukan sbbnya diorang ni lg kecik
-dan diorang jugak hidup berdua-duaan sampai lupa orang lain
-sbb tu nampak banyak gap between mereka


Gram +ve Cocci (Staphylococci)
- Besar sikit dari makhluk yang lain
- Grape like in colonies (macam 'inab yg dijual dipasar2)
-kehidupan mereka padat
-boleh beza kan dengan pnemococci? kalau boleh bagus ler..



Gram +ve rods (Diphteroids)
- Kelihatan dalam bentuk yg pelbagai jenis (Pleomorphism)
- Ada juga scientist(xtau sape) yg kata diorang suka huruf cina (Chinese letter writings)
-mungkin mereka suka menulis
-walaupun saya sendiri x tau sama ada ini huruf tamil @ cina
-tapi diorang ni berkumpul dan resembling "Chinese letter writings"
-Dipht =Difficult untuk tau apa yg mereka tulis

* sorry la kalau tulis cerita yg bukan2 sbb ni cara saya mengingat
- kalau menyakitkan hati maafkan saya


Neisseria (Gram Stain) - From Blood smear
- Gram -ve , "N" is for negative gram stain
- beze ngan culture , dia ada nampak cells n sometimes pus cells
-warna kemerah2an



Neisseria (Methylene Blue Stain)

- Diorang ada banyak didalam Polymorphonuclear Leukocytes
-The presence of typical Neisseria within polymorph or extracellular is diagnostic
-Bacteria ni boleh menyebabkan meningitis

Neisseria (Gram Stain -ve) FROM CULTURE
- beze sket ngan yg atas td..
- tadi kita ada nampak cells kan, ni xde..kita nampak bacteria sahaja
- Bacteria warna merah -ve Gram Stain
- Boleh beze kan?

*Apa beza smear ngan culture ?
-kalau smear direct kita amik dari specimen
(contohnya Blood) terus letak bawah microscope
- kalau culture plak kita grow the bacteria n incubate them
sampai membiak dengan jayanya
so, akibatnya semua cells2 sebelum ni pecah@ hancur n sebagainya
wallahu a'lam

Tubercle Bacilli (Ziehl-Neelsen stain)
- Bacteria ini adalah acid-fast and alcohol-fast
(Resist discoloration with acid and alcohol)
- Warna biru dibelakang adalah methelene blue (counter@background stain)
- Kadang2 kita nampak satu garisan (Rod panjang)-itulah bacterianya


Apakah bendanya ini ?
-sebenarnya ini adalah pengulangan dari salah satu slide dari atas td
so apa mende ni?
cepat teka

Nesseria in Blood Smear (credit kepada penyemak kertas soalan, hehe :D)
-tp kali ini pointer betul tepat menunjukkan colony of this bacteria
-cuba tgk betul2

Ni diambil gambarnya dari section yg berlainan
Apakah makhluknya ini?

-ada nampak macam anggur kan ?
-rasanya Staphylococci (Gram +ve)


Culture Media




STAPHYLOCOCCI IN BLOOD AGAR
-Perhatikan 3 gambar yg berbeza diatas
- lihat lg sekali

Pertama Sekali, apa yg perlu kita tahu ?

Culture - dalam blood agar
- Bacteria yg akan grow dalam Blood agar ni siapa???
1. haemophilus (streptococci and staphylococci)
2. Neisseria

* Tetapi Neisseria biasanya akan digunakan Thayer-Martin media for isolation

so, yg tinggal cuma Staphylococci and streptococci

KeDuA
- Perhatikan warna colonies
- Putih kan ? dan size nya juga Besar..
-so, inilah Staphylococci

Last sekali
- tengok dari bawah plate dan mengahdap cahaya
- tembus dengan jayanya x?
-kalau tembus ianya adalah haemolysis due to Haemolysins (maybe Beta)

* Staph. xperlu mention B-haemolytic staph. sebab
yg menyebabkan haemolysis bukan group tu..tp disebabkan Haemolysins (toxin)
dan bukan Group A Beta-haemolytic strep.


a-HAEMOLYTIC STREPTOCOCCI
*
Steps sama seperti diatas

sAtU
-
Lihat dari depan plate (sorry berwap sket xberani nak bkk)
- Colonies kecik2 pinpoint (mata jarum)
-warna putih pun x sejelas staph. (atas)

DuA
-
Lihat dari bawah menghala ke cahaya
-jika cahaya jelas menembusi maka ianya adalah B-haemolytic strep.
-tp dalam kes ni hanya sedikit cahaya menembusi
and we can see slight greenish discoloration
- so, ini adalah a-haemolytic strept.


B-HAEMOLYTIC STREPTOCOCCI

*STEP SATU
seperti diatas
- kecik n x putih sgt so -ini adalah strept

STeP 2
- Lihat melalui cahaya
- Cahaya melalu plate dengan mantapnya
- so ini adalah B-haemolytic strept.

* semoga x lupa steps2 diatas biiznillah


STAPHYLOCOCCI IN NUTRIENT AGAR
- Pertama sekali- kenal pasti bahawa ini adalah Nutrient agar
-warnanya jernih2

PELAJARAN HARI INI KENAL PASTI CULTURE MEDIA

1. Nutrient agar
- Biasanya Staph. sahaja (sebab bacteria lain demand lebih sket)
-kiranya Staph ni agak zuhud la

2. Blood Agar
- Haemophilus (strept. and staph.)
- Neisseria (Lebih baik Thayer-martin selective media = ada Vancomycin, Nystatin n colistin)

3. Mannitol Salt Agar
- Staphylococci (bacause can do fermentation)

4. Loeffler's Serum
- Corynebacterium Diphteria (igt lg x dipth=difficult to understand = chinese letter)
- C. Diptheria pun boleh di culture dalam Mcleod's Medium(Blood agar contain potassium tellurite-which is inhibitory to others)

5. Egg Saline Medium
- Culture of Tubercle Bacilli
- Tubercle bacilli also can be culture in LJ medium
--> LJ glycerol = human type
--> LJ pyruvate = bovine type

6. MacConkey's Media
-contain peptone water, agar, bile salt, lactose and neutral red
-for Negative Bacilli

7. TCBS (Thiosulphate Citrate Bile Salt Agar) - for vibrio Cholerae
- Colonies yellow against green medium


Staphylococcus Aureus in MSA (mannitol salt agar)
- warna kuning keemas-emasan (sugar-mannitol)
- colonies appear whitish and large in size (staphylococcus)
-ingat kene sebut staph. aureus sebab dia yg ferment mannitol
dan terhasil juga acid pada akhirnya

Bacitracin Test
Sensitive microbs = Strept. Pyogenes

* ok, kalau ada tag mmg kita tau ini adalah bacitracin test = detect Group A strept.
macam mana pulak kalau xde tag kat situ?
- ini bacitracin ? optochin ? novobiocin ?

Again Kembali semula dengan teknik yg sama
1. Culture media = blood (maybe strept @ staph)
2. Kecik (pin point) = strept
3. Beta haemolytic = Group A dan sebagainya......
*group A je yg sensitive yg lain x

so, sekarang baru tau ini adalah Bacitracin test
- sbb dia react dengan Strept. Pyogenes
yg kene dengan semua ciri2 di atas


Optochin Sensitive
Steps 1-2 sama seperti di atas
3. a-haemolytic- so , it maybe Pnemococci @ viridans

* Only Pnemococci yg sensitive
Pnemococci positive dengan semua test
(optochin, bile solubility, inulin fermentation n virulance in mice)


Novobiocin Test
culture - clear (maybe nutrient) = Staphylococci
Sensitive = Staph. epidermidis (SE)
Resistance = staph. saprophyticus (RS)
p/s-gambar diambil dari attachment dalam alexmed (credit to uploader)


Disk diffusion Test




Heat Resistance Test

- Culture - Blood = Strept @ staph
- kecik - strept
* Resist heating at 60'c for 30 minutes = enterococcus faecalis




Single Radial Immuno Diffusion
- for estimating amount of different Ig classes (eg. IgG)


ENRICHMENT MEDIA


Selenite F Broth

- Enrichment media
- for Typhoid and parathyphoid organisms
- Not favour for growth of E.Coli
(semua makhluk ni ada dalam intestine kita so nak asingkan pakai ni)

FLUID MEDIA



Nutrient Broth

- Peptone water, NaCl and meat extract(sbb tu keruh sket berbanding dengan peptone water)



Peptone Water

- content = peptone, NaCl and distilled water
-Cerah macam air
- Base for all sugar media


Cooked-Meat Medium
- Prof kata bacteria ni pun macam manusia , suka makan sup
- so, ni pun nutrient diorang la kot..


SOLID MEDIA


Nutrient Deep Agar

-Broth + 2% Agar
sterilization : 120'c for 20 minutes (autoclave)


Nutrient Agar Slope
-sama gak ngan atas cuma dalam slending position
* Ingat lg x - yg prof ada buat catalase test utk staph. aureus ?
pakai Media ni la, sbb staph grow dalam ni


Loeffler's Serum

- Corynebacterium Diphteria (igt lg x dipth=difficult to understand = chinese letter)
- C. Diptheria pun boleh di culture dalam Mcleod's Medium(Blood agar contain potassium tellurite-which is inhibitory to others)
* Content - 3part sterile serum + 1 part sterile glucose broth
(tubes and screw-capped bottle)

Lowenstein Jensen medium
--> LJ glycerol = human type
--> LJ pyruvate = bovine type
content - Beaten eggs + mineral salts + malachite green (inhibits other than TB)


Egg Saline Medium

- Culture of Tubercle Bacilli
content = 2.5part egg yolk + 1 part saline
simpan dalam = screw-capped bottle n solidified using inspissation



TCBS (Thiosulphate Citrate Bile Salt Agar)
- for vibrio Cholerae
- Colonies yellow against green medium
- content = Basal medium + sodium thiosulphate + sodium citrate +bile + sucrose + Bromothymol-blue (indicator)


MacConkey's Media
-contain peptone water, agar, bile salt, lactose and neutral red
-for Negative Bacilli (sbb ada bile salt k)


SUGAR MEDIA


No SUGAR FERMENTATION

- warna merah seperti air sirap yg sedap
- Dalam tua da Durham's tubes to trap air bubble



SUGAR FERMENTATION WITH PRODUCTION OF ACID AND GAS
-Warna berubah menjadi kuning (acid production)
-ada air trapped (gas production)

* All sugar media -sterilized by tyndalization
(steaming for 30 minutes on 3 succesive days)

wallahu a'lam
saya dah cuba sedaya upaya dan terbaik yg saya boleh lakukan
segala kesalahan sila inform
supaya tidak menyesatkan (hehe :D)
lebih baik kiranya study daripada Nota Afiq Fahimy (lebih lengkap)
* ini mungkin hanya berguna utk practical sahaja
semoga bermanfaat


Sahabat yang disayangi Allah,


Buat akhirnya, saya mengajak untuk berfikir. Beradanya kita di saat ini, di ketika ini, di posisi ini, di bumi anbiya’ ini, di universiti ternama ini, di tahun-tahun akhir ini, tanpa kita pernah terfikir, sampainya kita pada tahap ini adalah dengan iringan doa insan-insan yang kita tak pernah tahu siapa. Mungkin doa ibu-bapa kita, mungkin para pendidik, mungkin sahabat handai, mungkin sanak saudara, mungkin dari insan yang kita tak pernah kenali pun.



Kerana apa? Kerana ada hadith yang menyebutkan:


Doa seorang saudara terhadap saudaranya di luar pengetahuan (saudara tersebut) adalah doa yang diperkenankan, di sisinya seorang malaikat yang diwakilkan. Setiap kali beliau mendoakan kebaikan untuk saudaranya malaikat yang diwakilkan itu akan berkata: “Amin dan bagimu juga seperti itu”.
(Hadith riwayat muslim daripada Abu Darda’)


Tak salah rasanya di saat kita bersungguh berdoa dikuatkan hafazan, dimudahkan kefahaman, dimudahkan menjawab soalan, dikurniakan imtiyaz, diampunkan dosa, dikurniakan redha dan syurgaNYA, kita bersungguh juga berdoa buat sahabat-sahabat yang kita sayangi, mudah-mudahan malaikat meng’amin’kan dan Allah memakbulkan. Andai satu nama yang disebut, malaikat sekali meng’amin’kan, dapatkah kita bayangkan andai lebih ramai nama yang kita sebut?

Kepada Allah jualah dikembalikan segala urusan. Mudah-mudahan kita sama-sama menjadi orang yang bersungguh, mudah-mudahan doa kita dimakbulkan, mudah-mudahan kita dikurniakan syurga yang diimpikan, mudah-mudahan RedhaNya kita peroleh. Allahumma Amiin!

SemAnGAt StUdY ..!!! :)

wallahu a'lam
-islahmujahidin-



14 comments:

Anonymous said...

minta maaf jika terasa. hak untuk telinga bukan untuk mendengar lagu mahu pun nasyid(jika keterlaluan). janganlah terlalu leka dengan permainan syaitan walaupun sedikit.
sesungguhnya panah syaitan tidak berat tetapi beransur-ansur. Ringankan telinga anda untuk mendengar alunan Alquran instead of nasyid or something like that.

Mohd Zulhilmi Bin Azelan said...

salam ya akhi..

smoga Allah menemanimu dlm stiap langkah mujahadah ini..

robbana yunajjah!

ana yakin insan2 yg memilih hiburan yg bertepatan dgn syari'at Islam bijak membahagikan masanya juga untuk mentadabbur kalam2 suci Allah..smoga kita tergolong di dlm golongan yg slalu membca,memahami & mengaplikasikan kalamullah dlm kehidupan..ameen..

Anonymous said...

iA ramai yang doakan awak... :D

islahmujahidin said...

Syukran~
Jazakallhu khairan katheeran
kepada-->Anonymous
atas teguran itu :)

semoga ALLAH sahaja membalas atas teguran itu..
semoga ALLAH merahmati..
yup..jgan membazir masa mendengar lagu
tetapi sebaliknya- ambillah pengajaran2 baik dari lagu tersebut dalam menambahkan lg keimanan kepada ALLAH :)
-kalau Denga nasyeed tp x amik pengajaran baik xyah dengar kan ? hehe

Kepada Abg ZUL
Hehe :D
mengajak orang kepada da3wah mmg susah, kadang2 kita terpaksa menggunakan konsep tadarruj (eh betul ke ni?)
-Dengan harapan pembaca boleh kurang mendengari lagu2 yg lebih tidak berfaedah :D

jzkk kepada semua :D
kalau ada salah tegurlah lg..
-ana manusia lemah yg selalu membuat kesalahan-

AnAk iBu said...

salam.
jup, nk tnye yang gmba n.meningitidis yg gram stain tu kan,
kan ade gamba yg 2 kali tu kan...rasenye yg ulang kali kedua tu gamba smear x?

thanx buat post mcm neh..terbaek!

islahmujahidin said...

yup2
syukran...
xperasan td ..
hehe :D

tulip solehah said...
This comment has been removed by a blog administrator.
islahmujahidin said...

Adeeh,
jgn komen bkn2
kalau ade kesalahan n sebagainya baru kasi tau ek

Anonymous said...

min tulip solehah tu???
insyallah...sama2 la mendoakan sahabat2 kita terutama sahabat persejuangan kita yang berpenat lelah dalam perjuangan mencari ilmu allah yang amat luas...

islahmujahidin said...
This comment has been removed by the author.
Ahmed said...

akhi gazak Allah kher
I'm not Malaysian, I'm Egyptian, 3rd year at the same faculty of yours, and I found your blog by chance subhanAllah, or it wasn't by chance, subhanAllah :)

thank you again, and after your approval inshAllah, I have shared your blog on our facebook group for third year medical students, cuz we are having a microbiology practical exam tomorrow inshAllah :) I hope you don't mind ;)

keep up the good work, and if you are having more nice notes, or summaries like this one, I will be very happy to enjoy them, and get benefit too.. may Allah reward you.. ( oh that Angel said "Ameen and for you too" :D great )
mail me then: Ahmed_mql@hotmail.com
or facebook, as you prefer :)

take care...
Salam

رولا بسيوني said...

Al salamo Alaikom :)

I would like to express my admiration for this outstanding work!

It's obvious that you made much effort for the success of this page and you've got this work on an exceptional basis!

I'm Marwa Basyouni in the third year and I am not a Malaysian ..
I am Egyptian
But I'm proud of you :)

If you allow us to share this wonderful and helpful work with our friends :)we would be glad and grateful!

May Allah reward you :)))

Thank you very much.

Ahmed said...

oh man, see, Egyptians are all over your page, you gotta take care, we are the sons of the mummies hehehe

really, thanks to you, I succeeded to revise micro, gazak Allah Alf kher , (Alf means thousand :) )

akhi, Allah Hafiz ;)

islahmujahidin said...

Hope this will help you ALL a lot my friends