Friday, July 31, 2009

Marsa Matruh - Perjalanan Ukhuwah



Bismillahirrahmanirrahim,

Saya mulakan entry saya pada kali ini dengan NAMA ALLAH yg MAHA AGUNG




22-24hb July menyaksikan suatu temasya yg gemilang dan insyaALLAH berkekalan dalam ingatan selama-lamanya. Sudah hampir 3 tahun saya mempelajari ilmu2 tentang ukhuwah. Akhinya dapat juga kami praktikkannya dalam tempoh 3 hari yg cukup bermakna ini.


Perjalanan ke Marsa matruh mengambil masa lebih kurang 4jam atau lebih. Saya mengambil peluang ini untuk bertukar2 pengalaman dengan rakan sebelah tempat duduk. Pengalaman + cerita lawak2 sket menjadikan perjalanan yg lama seakan2 singkat shj. "Orang yg bijak adalah orang yg belajar dari pengalaman orang lain", kata2 ini saya pegang dgn kuat dan akhirnya menjadikan saya semakin menggemari untuk melibatkan diri dalam program2 dan Ber"YM". tp sekarang ini, masa untuk ber "ym" terpaksa saya singkatkan kerana perkara2 tertentu...






kita teruskan cerita...
Destinasi pertama kami adalah syati' Ageba (teluk ajaib)
Dengar kata , pada waktu senja ada nampak 7 warna di laut 2. tp x tau laa, kami sampai pd tengahari. Tp memang, subhanallah memang cantik pemandangannya.




Perjalanan diteruskan lagi..
Kami terus ke Hammam Cleopatra. sesampai shj disana kami cuba diterangkan oleh seorang pak arab , "Cleopatra bathroom" katanya. dan kami pun balas "Laah, Cleopatra toilet" (laah tu tambah je , haha ). Disini mmg nampak kebjaksanaan manusia dizaman lama menggunakan alam semulajadi memandangkan kekurangan teknologi.






Sampai kami di syaah(rumah sewa)
mcm2 prob jd, rumah kami banjir (dah la sewa mahal pun kene banjir ke - Le400 satu malam satu rumah), dah la kali ni giliran saya dan aiman khalifah masak, kesian grup kami makan lambat. tp xpe semuanya telah tercatat...

Program seterusnya, taaruf sambil makan. Best gak r, tau mcm2 background family. dan mcm2 lg.



dipendekkan cerita selepas itu banyak lg games2 yg menarik yg menguji tahap ukhuwah kami semua..SYOKK..




antaranya:

Outdoor
1. Impulse - menguji Delay di Neuromuscular junction anda
2. Bola jaring air
3. Sendu sendak
4. Bola sepak pantai
5. makan tembikai sampai abes

dan sebagainya, dah lupa dah



indoor pula


1. kuiz
2. sketsa
3. Nasyid
4. pHotography
5. BBQ

dan sebagainya



Yg penting semua games ni bnyk kontroversi dan menguji tahap ukhuwah dan salimatussadr antum semua.

Bagi semua peserta byaran sebanyak Le 200 adalah terlalu sedikit utk dibandingkan dengan nilai ukhuwah yg terlalu mahal harganya.

credit 2.
Ustaz Suhail - Group ana, rempah BBQ sedap hehe...yg penting ustaz Suhail adalah antara ustaz yg mampu menyentuh hati ana dalam tazkirahnya. jadang2 sehingga boleh ana mengalirkan air mata. Teringin utk hebat berkata2 seperti ustaz. "Dari hati jatuh ke hati". Dan ustz juga telah membuka mata ana bahawa perkahwinan ini mampu melancarkan dakwah islamiyah bkn sahaja menjadi pendorong pemberi semangat...

(pembaca jgn kasi tau ustaz ye...bahaya hati)

Ustaz Zaizul n Ustaz Kimi - Bukan sahaja melancarkan program, tetapi juga bnyk membantu kami dalam pelbagai aspek (tp bkn sama group, so xleh komen lebih2 kot)

3rd year (senior)-

1. Dr atif (Good leader dan cool)
2. Dr Fadhil (sgt rapat ngan kitorang dengan pelbagai cerita dari medic sampai la kemana2 ntah xtau+ yg penting kita sama2 makan bnyk...hehe)
3. Dr Fitri (Semangat berpasukan yg tinggi, mmg respect sbb mampu bergaul dengan kami seakan2 kawan yg rapat)
4.Dr Din(antara kem komanden terbaik pernah saya jumpa setakat ini)
5.Dr Anas (Terima kasih sebab menangkan bola tp bg soalan kuiz yg susah gile)
6.Dr Mat (Nice Shot, haha watak terbaik dalam seumur hidup ini...sgt kreatif 10/10 kalau jd judge)
7. Dr Che (Semangat berpasukan yg tinggi, semangat nak menang walaupun akhirnya kecundang...jgn marah hehe :D)

*Seriously said, this is one of the greatest moment in my life...Bkn sebab kesempurnaan program..ttp ukhuwah yg menutup setiap kelemahan yg ada.."Sesungguhnya ukhuwah itu yg serendah-rendahnya lapang dada yang setinggi-tingginya adalah ithar"

Kalau nak beri rate pd program kali ni..saya kasi 9.5/10
selaku org yg suka melaksanakan prog sayu beri markah penuh untuk protokol dan susunan jadual



*Jazakallahu khairan jaza' kepada yg terlibat termasuk semua peserta 1st year..

SEMOGA UKHUWAH INI TERUS BERPANJANGAN


6 comments:

N u F a S said...

salam,

ada sedikit kesilapan ejaan.
Cth : jadang2-->kadang2, sayu-->saya

kalau nak baiki, sila-silalah tapi rasanye tak penting sngat sbb isi bgus sgt. Saja nk point out utk pengetahuan anta.

-merangkap pengulas blog x bertauliah-


p/s: nant post la psl program anta tu. =)

Sesungguhnya halawatul ukhuwah itu untuk mereka yang saling mencintai sesama mereka kerana Allah. =)

Mohd Zulhilmi Bin Azelan said...

salam alaik..nice update with nice pictures..jzkk krna turut srta..moga Allah tsabatkan hati akhi di atas jalan ini..ukhwah fillah!!!

machoman said...

hahahah
yg penting.......KERJASAMA
mi....ko tunjuk skit jalinan ye pogram....kasi gegar skit yg xpi ni.....hak3x

islahmujahidin said...

To N U F A S
-syukran jzkk atas teguran...tp maalish x sempat la untuk repair balik.. hehe :D

To abg Zul
syukran atas comment enta..amin ya rabb..ukhwah fillah

To machoman
hehe, tgk la kalau sempat insyaALLAH

islahmujahidin said...

To N U F A S
-syukran jzkk atas teguran...tp maalish x sempat la untuk repair balik.. hehe :D

To abg Zul
syukran atas comment enta..amin ya rabb..ukhwah fillah

To machoman
hehe, tgk la kalau sempat insyaALLAH

Dr.anas MA said...

salam wbt akhi,
mantop post anta kali ni.
next year korang plak kene handle.
ana n senior2 len nak jadi peserta plak. he3