Saturday, June 12, 2010

Histology Practical (Tutorial)

Bismilahirrahmanirrahim..

Ok
Kali ni insyaAllah saya akan cuba menunjukkan serba sedikit
cara mudah untuk meng'identify' slide histo
sebab biasanya masalah practical exam ni adalah masa yg x cukup
Kadang2 belum sempat habis tgk lg dah kene "Shift"
so, insyaAllah kali ini saya cuba membantu serba sedikit
memendekkan masa untuk meng"Diagnose"
slide2 yg ada

Dan amaran dan pesanan
Apa yg di tulis ni cuma untuk membantu dalam exam
tp bukan dalam life sebenar
so, still kene faham betul2 slide tu...

Ok kita mula insyaALLAH


NI slide first kita hari ni..
X lain x bukan ileum..
tapi kalau ada pelekat tulis "ileum" mmg la boleh jawab kan?
haha..
k, setelah kaji slide ni...
saya mendapati bahawa kebanyakan slide ni mmg separuh je
xde yg bulat penuh..
stakat ni x pernah jumpa lg..

Jadi bila jumpa slide camni,
tulis la ileum, lepastu baru tgk microscope utk pengesahan
cari peyer's patches
Lymphoid follicles ni walaupun warna x basophilic sgt
tp kalau dah jumpa aggregation of cells tu..
insyaAllah Ileum




 

InsyaAllah ni slide kedua kita hari ni
Oesophagus
skali lg, slide yg tak lengkap bulatan dia
mcm ileum gak td
tp yg kompemnya
dia kecik..
Bukan kecik_saser (sorry jgn marah kecik)
Jadi utk pengesahan
tgk microscope , boleh la tgk characteristics mcm biasa
contohnya stratified non-keratinized squamous epithelium
n ada 2 layer of muscles kat musculosa




Slide yg ketiga
insyaALLAH ni, kompem tanpa perlu sebarang pengesahan...
Dan Paling Penting

Pastikan dalam Diagnosis kita
tulis
"Liver and Gall Bladder"



Seterusnya Foetal Lung
bentuk dia mcm ni
mmg macam ni la
ada pecahan 3
tp x pasti la, sbb saya sempat kaji 2 slide je
dan dua2 slide mcm ni

neway kalau x pasti tgk la kat microscope
kalau ada lubang2 alveoli
dan septa yg agak tebal
n alveoli mungkin collapse
insyaALLAH foetal lung la tu

___________________________________________

Seterusnya appendix , duodenum and jejunum
agak keliru jugak la ketiga2 benda ni..
cuma kalau jumpa slide yg mcm ni,
"set"kan dalam mind yg kemungkinan 3 benda ini...





 

Ok maybe ada yg keliru antara Jejunum and appendix
cuba tgk betul2 perbezaan dia
bkn dari dalam microscope tp secara naked eyes dulu

yg pertama appendix ni colour dia lg terang
maybe kecik lg sikit daripada jejunum
n nampak mcm beaded sikit dalam lumen dia

Kalau  jejunum maybe tak nampak sgt beaded tu
n maybe nampak dua colour
merah kat layer luar skali dan layer lain kebiru-biruan

dan duodenum pulak nampak mmg berbeza sgt
dengan appendix n jejunum
dia kurus sket n warna ungu
maybe dia ada peptic ulcer kot
slalu kene acid
(xde la , saje je..senang nak igt)

 Tp pape pun,
buat backup plan,
tgk sendiri dalam microscope
susah tentu Kalau duodenum - ada villi and Brunner's gland kat submucosa
kalau jejunum - xde gland ataupun peyer's patches
n kalau Appendix , goblet cells jelas sket n ada lymphoid nodules

_____________________________________________________

Seterusnya antara Trachea n Large intestine







Ok
Perbezaan pertama warna
Large intestine - merah
Trachea - ungu

Cells line kat lumen
Trachea -smooth je , xde protrusion sgt
Large Intestine - ada mucosa and cell layer yg x brape smooth and kita boleh cakap corrugated la

Seterusnya tgk la kat microscope betul2
kalau Large intestine ada la nampak mcm "test tubes in the rack "

kalau trachea pulak ada C-shaped cartilage
kalau x jumpa jugak
cari sampai jumpa sbb ada part yg  x covered by cartilage
tp digantikan nan trachealis muscles

___________________________________________________________________




Tada..
ni adalah GastroOesophageal junction (sorry post sebelum ni , buat tgh ngantuk2 )
layer yg biasa2 , tiba2 thrown into fold

* Klau junction2 ni better tgk dalam microscope
ni x berapa tepat sgt
Ataupun tgk dalam microscope
tgk part yg ada villi n Brunner's gland
ye la , kalau duodenum sahja mesti la 
bulat bentuk dia ..




Haa, kalau pylorus sahaja bentuk dia mcm ni ,
xde thrown into folds kan ?
warna merah2 strawberry

Last skali * bentuk2 dia mungkin vary accordig to the slide
jadi be prepared 
anggap je ni sebagai idea awal sebelum diagnose
TQ



saja je nak promote lagu ni..
n jangan lupa doakan Saudara Palestine kita
k
wslm


-islahmujahidin-

9 comments:

Sepi Angin ke Kota Iskandariah said...

mabruk alaik...

Anonymous said...

Kalau tak silap rasanya Brunner's gland. bukan Burner gland kan? Maaf kalau tersilap.

islahmujahidin said...

Haah..
McBurney's point pun salah jugak sebenarnya..
haha, sorry la sebab tak rujuk buku..

ampun2 semua

islahmujahidin said...

neway, syukran ..
kalau ada pape salah lg..
kasi tau ek..

Dr. Alex said...

syukran syahmi

Syed Abu Zulfadhli al-Qadrey said...

Assalamualaikum...wah,cam menarik je hitology ni...x sabar nak belajar...teruskan perkongsian ilmu ni akhi syahmi,semoga manfaatnya dapat digarap...

Abdullah said...

Syukran sahmi :D

mukminin_naim said...

Syahmi, pyloro-duodenal junction, lebih tepat.Prof x pernah kata pun gastroduodenal junction.Pyloroduodenal junction ada la. Harap Syahmi ambil perhatian..

islahmujahidin said...

Syukran mukminin naim
ana pun x berapa perasan pasal ni
syukran
jzkk