Sunday, January 31, 2010

Jangan pergi ABC BANK (Camp Shezar)...


"Harapkan pagar, padi yang makan pagar"
"Bagai menternak biawak hidup, biawak yang mati macam mana nak ternak?"
"Bagai kucing yang tiada bayang-bayang"

Inilah kata-kata yg boleh saya simpulkan kepada ABC Bank Camp Shezar Branch...
"Leih? Limaza ?"
Rasa Geram bila bank yang disangka penyelamat pelajar dikawasan Camp Shezar
rupanya ibarat "semut dalam selimut" habis sakit digigitnya...

Rupanya kene "Charge daa"
sama macam bank lain rupanya..
Le 7.00 tu , boleh beli nasi Goreng Romansa...(Haha)

Just intro je tu..(Hehe)

Apa kata kita sambung dengan something yang boleh kita relate dengan "Our life"
ok.

Apakah kita benar-benar Bersyukur ???

Dulu masa kat sekolah dulu, rasa bestnya kalau setiap bulan dapat duit (Biasiswa ke, elaun ke ...ape2 je la).

Tapi Bila sekarang - "waa, jauhnye bank..malasnye nak pergi..aduih leceh laa..kalau ada creadit card kan best !!!"

Bila ada Creadit card pulak - "waa, malasnya nak pergi bayar bulan2 bank ni..surat setiap hari nak datang suruh bayar kat bank ingat orang ada masa ke nak pergi bank ??"

Teknologi semakin maju(boleh pakai transfer je dgn internet Gunalahh TeData =P)
- "Laa, lecehla setiap hari nak kene check account, nak kene isi form itulah, inilah orang ada kerje lain jugak..kalau ada secretary kan best"

Ada secretary baru (lelaki) - "Ala awak ni, setiap kali nak tanya saya, awak x kan x biasa-biasa lagi buat kerje ni...belajar tinggi-tinggi...KLCC dah pergi..apela nak jadi dengan dunia ni..."-bebel saya

Dan seterusnya.........(positive feedback mechanism)

Sahabat-sahabat,
cuba kita relatekan dengan kehidupan seharian kita..
apakah ada dalam hati kita sifat2 ini?
mungkin bukan sekarang, mungkin lusa, mungkin juga bila kita dah kerja nanti...

Pernah tak kita sesekali bersyukur dengan apa kita dapat?
Bukan tak boleh untuk kita mahukan "lebih"
tetapi,
"Sudahkah kita Bersyukur sebelum memulakan usaha yag baru? "

Adakah kita seorang yang bersyukur?
Fikir-fikirkanlah...

wallahu a'lam
-islahmujahidin-


Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih."  (surah Ibrahim ayat 7)

4 comments:

kepalakotak said...

5 genih tu tambang org dlm mesin atm naik teksi gi ABC kluarkn duit korang. ok ape?

amMar Lorh.....:-p said...

erm....lorh syahmi..mmg peyelamat seyh bank tu....
kalo pi ABC bank kat U tu,tambang agey,masa agey yg ibarat emas agey2 tyme exam camni......
bersyukur syahmi dgn ape yg ade kan?
btol2!!
hehehe
chill2..caiyok2!hak3x
thx!tguran untuk akoo jugak yg sebelum ni asyik nak bangkang je.....
ish2...
xbaik2
hihihi
wallahua'lam
salam bro ku syg...hak3x

hanif hafiz said...

benci aku ngn arab..

kedai buruk nk kne tax..

teksi buruk nk kne tax lebeh2..

msuk itu kne tax..

duduk sini kene tax..

patut xmaju2..

mate duit..

argghh..

sape amek buku anat aku..

islahmujahidin said...

To semua peng"comment"

:) Good Luck Exam ~

Ya ALLAH berikanlah kejayaan kepada AMin , Ammar n Abu...amiin ya rabb

(Doa sebut nama lagi Bagus...syukran tept)